Lansare de carte: Reabilitarea patrimoniului construit. Teorie și tehnică

Lansare de carte: Reabilitarea patrimoniului construit. Teorie și tehnică

Marți, 27 iunie, ora 18:30, la sediul Ordinului Arhitecților din România (OAR) – Casa memorială „Ion Mincu”, strada Pictor Arthur Verona 19, București are loc lansarea cărții „Reabilitarea patrimoniului construit. Teorie și tehnică” scrisă de Rodica Crișan.

gazda evenimentului • Ștefan Bâlici, președintele OAR
invitați • Ana Maria Zahariade • Iulia Stanciu • Șerban Sturdza • Horia Moldovan

 

Reabilitarea patrimoniului construit

***
Rodica Crișan este arhitect și profesor universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București, unde predă „reabilitare” de aproape 30 de ani, fiind autorul primului curs universitar în domeniu din România, introdus în anul universitar 1994-1995. Are un doctorat în arhitectură, cu tema „Reabilitarea fondului locativ urban vechi. O metodă integrativă de evaluare”, finalizat în 1998. În timp, a desfășurat o bogată activitate de cercetare în domeniul reabilitării, dedicată în principal arhitecturii istorice minore și locuirii urbane tradiționale din România extracarpatică, materialelor și tehnicilor de construire tradiționale, degradării construcțiilor istorice (cu accent particular pe umiditatea patologică a zidăriilor vechi), precum și teoriei reabilitării construcțiilor istorice. Activitatea sa publicistică include, în afara cărții de față, alte trei cărți în domeniul reabilitării construcțiilor istorice (între care o traducere din limba engleză), la care se adaugă numeroase contribuții la volume colective internaționale și naționale, precum și articole în periodice de specialitate românești.

***
Reabilitarea patrimoniului construit. Teorie și tehnică sintetizează cunoștințele acumulate de autoare pe parcursul a aproape 30 de ani de predare și cercetare personală în domeniul reabilitării patrimoniului construit. Născut din dorința de a împărtăși aceste cunoștințe, volumul se adresează viitorilor arhitecți, formatorilor de viitori arhitecți, precum și profesioniștilor implicați în decizii ce privesc clădiri existente și proiecte de reabilitare. Autoarea argumentează necesitatea formării unei atitudini care să favorizeze reutilizarea patrimoniului construit, ca alternativă rațională la demolare, în consonanță cu preocupările actuale privind protecția mediului, conservarea identităților culturale locale și, nu în ultimul rând, în acord cu practicile internaționale curente. Totodată, volumul furnizează cunoștințele teoretice și tehnice necesare formării specializate pentru reabilitarea fondului construit, abordând acele probleme particulare prin care reproiectarea construcțiilor existente – și mai cu seamă a celor istorice – diferă substanțial de proiectarea clădirilor noi.

Volumul a fost publicat la Editura Ozalid în colecția „Academia” și a ieșit de la tipar în mai 2023.

Cartea a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, cu o cofinanțare din timbrul arhitecturii.

***
Puteți afla mai multe detalii despre carte și despre eveniment pe pagina Facebook a editurii:

www.facebook.com/Ozalid

0 comentarii

Spune-ne părerea ta

Vă rugăm să rețineți că toate comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate